Indtaling af lydbøger er noget jeg først indenfor de senere år har kastet mig over. Men det er også noget, jeg virkelig har fået øjnene op for. Til at starte med, var det faktisk overraskende svært. I mange år arbejdede jeg nemlig nærmest udelukkende som speaker af reklamer, e-learning, infofilm og explainerfilm. Det er alle genrer hvor man ”speaker” meget, altså laver sin stemme en del om og i ikke så høj grad bruger sin almindelige talestemme. Så det var noget, jeg virkelig skulle vænne mig til: at tale med min "rigtige" stemme.
Faktisk er det noget er jeg stødt på mange gange, hvis snakken er faldet på, hvad jeg arbejder med: At folk ikke kan genkende min stemme, selvom de med garanti har hørt den mange online, i TV, i deres supermarked eller når de ringer til en virksomhed.
Lydbøger er en helt anden genre. Først og fremmest handler det om at fange manuskriptets stemning. Er det en lettere novelle eller et tungt hovedværk. Dernæst skal man lære persongalleriet at kende. Tilføje de små nuancer, der hjælper lytteren med at skelne mellem de forskellige karakter. En dygtig indtaler kan nærmest uden at ændre sin stemme alligevel lave en forskel i stemmerne.
Når jeg indlæser lydbøger læser jeg ikke hele ikke bogen først, selvom jeg ved, at mange af mine kollegaer gør netop det. Jeg kan bedst lide, at indtale mens jeg mens jeg læser. På den måde synes jeg, er min indtaling bliver mere spontan og ikke farvet af, at jeg kender handlingen på forhånd.
Jeg indtaler sjældent mere end 1 time om dagen og holder flere pauser undervejs – typisk efter hvert kapitel – hvor jeg redigerer. Redigeringen af lydbøger handler mest om at fjerne fejl i indlæsningen. Vejtrækninger og mundlyde må gerne være der, det giver bare fortællingen liv. Kun hvis indtaleren har meget høje og generende vejtrækninger eller mundlyde bør man dæmpe dem for i det tilfælde kan de tage fokus fra historien.
Vidste du, at du kan få en gratis prøvespeak på lydbog?